Λεύκες Πάρου

 

Σήμερα κατοικούν στις Λεύκες 900 κάτοικοι. Παλαιότερα ζούσαν πάνω από 2000 και αποτελούσαν τον Δήμο Υρία. Οι Λεύκες διατηρούν αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα, τόσο στον τρόπο ζωής όσο και στην αρχιτεκτονική των σπιτιών. Κύριο χαρακτηριστικό τους η απόλυτη αρμονία αντιθέσεων: το βουνό ενώνεται, λόγω της έξοχης θέας με τη θάλασσα, τα Αιγαιοπελαγίτικα κατάλευκα σπιτάκια, με τα νεοκλασικά αρχοντικά στις αποχρώσεις του κόκκινου και της ώχρας, τα παραδοσιακά εκκλησάκια με τους γαλάζιους τρούλους, με τον κεραμοσκεπή ναό της Αγίας Τριάδας στην πιο περίοπτη θέση του χωριού.

Αξίζει να επισκεφτεί κανείς τον προαναφερθέντα ναό με τα καμπαναριά ρωσικής τεχνοτροπίας και το μαρμάρινο τέμπλο. Να περιδιαβεί στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια απολαμβάνοντας τις παραδοσιακές γειτονιές. Να γνωρίσει το παρελθόν στο λαογραφικό μουσείο. Να επισκεφτεί τα ξωκλήσια του Αγίου Νικολάου και της Υπαπαντής που είναι πνιγμένα στο πεύκο. Και αν αντέχει περισσότερο να βαδίσει στους πρόποδες των Αγίων Πάντων, για να γνωρίσει μια πραγματική όαση. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε τα μοναστήρια της Αγίας Κυριακής, του Αγ. Ιωάννου Θεολόγου και των Θαψανών.

Και για να ξεκουραστείτε, καθίστε στην πλατεία του Ηρώου κάτω από τα πεύκα, ρεμβάζοντας μακριά, πιο πέρα από τη θάλασσα, μέχρι τη Νάξο.